Javne nabavke u Zdravstvenom centru Užice

 

I pored velikog duga i blokade računa, javne nabavke se ipak sprovode

I pored velikog duga i računa koji je u blokadi duže od dve i po godine, Zdravstveni centar Užice redovno sprovodi javne nabavke. Direktor dr Miloš Božović, tvrdi da za poslednje dve godine nije bilo prijava o korupciji u tim procedurama, te da je od desetak prigovora učesnika u javnim nabavkama najveći deo odbijen.

Ta zdravstvena ustanova, u čijem sastavu su deset domova zdravlja - Užice, Arilje, Bajina Bašta, Kosjerić, Požega, Prijepolje, Priboj, Nova Varoš, Sjenica i Čajetina, i tri bolnice u Užicu, Priboju i Prijepolju, ima 3.469 zaposlenih i jedna je od najzaduženijih u zemlji. 

Dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice, navodi da je u aprilu 2011. godine, kada je imenovan na tu dužnost, zatekao dug od 627 miliona dinara. Od tog iznosa, oko 170 miliona dinara je Vlada Srbije proglasila za javni dug - kao što je to uradila i sa dugovima svih zdravstvenih ustanova u zemlji koji je iznosio oko 4,5 milijardi dinara i taj iznos je vraćala tri godine - i da ta ustanova trenutno duguje oko 482 miliona dinara.

S druge strane, račun ZC je u blokadi već dve godine i osam meseci, zbog duga iz 2010. godine za plate 90 stomatologa, stomatoloških sestara i tehničara. U okviru državne reforme stomatološke službe, oni su 2012. proglašeni za „neugovoreni kadar” i Republički fond za zdravstveno osiguranje nije obezbedio novac za njihove plate, iako su oni radili. Oni su tužili ZC Užice i sud je naložio prinudnu naplatu duga, za koji, kako kaže direktor, ne zna kada će biti naplaćen u celosti. Ipak, za pet godina, raspoređivanjem unutar organizacionih jedinica ZC i odlascima u penziju, trenutno je ostalo „neugovoreno“ samo troje radnika u stomatološkim službama.

Dugovi i blokada računa

Na pitanje kako je moguće, pored tolikog duga i blokiranog računa, planirati i sprovoditi javne nabavke i obavljati plaćanja dobavljačima, dr Božović navodi da je to, kao i drugim zdravstvenim ustanovama u zemlji koje su suočene sa istim problemima, omogućila  Vlada Srbije, tako što svojim odlukama svake godine od blokade izuzima troškove za plate zaposlenih, lekove, sanitetski materijal, energente i ostale potrebe.

- Javne nabavke sprovodimo redovno i u skladu sa zakonom, a na osnovu internog plana o javnim nabavkama i finansijskim planom, koje usvaja Upravni odbor ZC Užice, a najveći deo plaćanja dobavljačima obavlja Republički fond za zdravstveno osiguranje i to asignacijom, kaže direktor.

Zakonsko plaćanje u roku od 45 dana, kako objašnjava, poštuje se „u više od 90 odsto slučajeva“, jer ta vrsta duga ne sme da pređe u narednu godinu, pošto ga RFZO ne bi priznao, odnosno za dug u narednoj godini Fond priznaje samo one asignacije koje pristižu krajem decembra prethodne godine. Kašnjenja u plaćanju, kako kaže, dobavljači „uglavnom tolerišu zdravstvenim ustanovama“. 

- U ovoj godini bilo je desetak pritužbi zbog kašnjenja u plaćanjima dobavljačima i najveći deo je završen tako što je deo žalbi odbijen, a deo je usvojen. Sve se to radi u skladu sa zakonom i postupak javnih nabavki je javan, a Uprava za javne nabavke odbije 99 odsto tih pritužbi, navodi dr Božović.

On objašnjava da je deo javnih nabavki centralizovan i da ih sprovodi RFZO za određenu vrstu lekova i sanitetskog materijala. Ugovore sa dobavljačima potpisuje direktor ZC, bez obzira na to što RFZO raspisuje tendere i asignacijom plaća dobavljačima. Međutim, ZC raspisuje javne nabavke za deo lekova, energente, potrošni i kancelarijski materijal.

- Tokom ove godine ukupan iznos javnih nabavki za ZC Užice bio je oko 1,3 milijardi dinara. Od toga je oko 500 miliona dinara bila vrednost centralnih nabavki, koje je sproveo RFZO, dok je oko 800 miliona dinara vrednost nabavki koje je sproveo ZC Užice, navodi direktor. On ističe da se, takođe, u zdravstvu „toleriše i to da se raspisuju tenderi za nove javne nabavke, iako nisu plaćene obaveze iz ugovora po prethodnim nabavkama“, te da ZC Užice zbog toga „nije imao nikakvih smetnji“ i da je glavni finansijer te ustanove RFZO. 

Sprečavanje korupcije

Interni plan za sprečavanje korupcije u javnim nabavkama ZC Užice je usvojio 22. decembra 2015. godine i, kako navodi dr Božović, nije bilo prijava o korupciji i narušavanju procedure u procesu javnih nabavki.

- Za protekle dve godine nije bilo takvih prijava, a time ni postupaka. Međutim, zdravstvene ustanove su često, tokom javnih nabavki, koletaralne žrtve odnosa između dobavljača. Oni su jedni drugima konkurencija i upućeni su u to koja firma može šta da ponudi i, primera radi, kada je u pitanju nabavka nekog aparata, dešava se da tvrde da je drugi učesnik lažno predstavio zahtevane reference, objašnjava dr Božović.

Uz navode da se „za iznose do 300.000 dinara koriste narudženice, ali veoma retko“, on navodi da ZC Užice ima pet licenciranih službenika za javne nabavke. Osim njih, među članovima komisije za javne nabavke su, ukoliko je u pitanju specifična nabavka, lekari, medicinske sestre, farmaceuti i oni koji tu oblast najbolje poznaju, a komisije broje od tri do pet članova.  O neplaniranim javnim nabavkama, kaže da se i one dešavaju, jer je ZC Užice veliki i složen sistem, ali da su to uglavnom nabavke manjih iznosa.

Održavanje skupih medicinskih aparata plaća Ministarstvo zdravlja jer su, kako kaže, u pitanju višemilionski dinarski iznosi. Tako se, nedavano, drugi put u ovoj godini, pokvario skener i popravku, koja je koštala od 11,3 miliona dinara, platilo je to ministarstvo, a predmet javne nabavke, koju je raspisao ZC Užice, bila je zamena cevi na tom aparatu.     

- Nijedna zdravstvena ustanova u Srbiji, pa ni ZC Užice, nema toliko novca. Osim toga, ove godine, morali smo da zamenimo kotao u Domu zdravlja Užice, što je finansirao Grad Užice, što je takođe bila neplanirana javna nabavka. Sve to zahteva izmene plana javnih nabavki, koje usvaja Upravni odbor ZC Užice, objašnjava dr Božović i dodaje da se donacije lokalnih samouprava, pravnih i fizičkih lica takođe evidentiraju.

U toj ustanovi, na početku godine, usvaja se i plan za sitne popravke, odvajaju se određena sredstva za servisiranje medicinske opreme i aparata, a za deo tih poslova se takođe početkom godine raspisuju tenderi za javne nabavke.  

Sumnje javnosti

Sumnje javnosti na korupciju zbog čestih kvarova i popravki skenera, odnosno da su pacijenti, zbog prekida u radu tog aparata, prinuđeni da tu dijagnističku proceduru obavljaju u privatnim ordinacijama u kojima rade i lekari iz užičke bolnice, dr Božović odbacuje i pokazuje sistem za video nadzor prostorija u kojima se nalaze skener i magnetna rezonanca.

- Na snimcima se vidi kada su aparati pokvareni i ko se od lekara i tehničara tada zatekao u salama u kojima su skener i magnetna rezinanca. Vodi se i evidencija o broju ekspozicija, a cev na skeneru, koju smo zbog kvara nedavno zamenili, uradila je tri puta više ekspozicija nego što je to predviđeno. Dnevno se uradi od 30 do 40 pregleda, jer ZC Užice pokriva ceo Zlatiborski okrug, objašnjava dr Božović.

Navodeći da je po imenovanju za direktora „pozvao građane da prijave korupciju, ali da je to prijavilo samo njih dvoje ili troje“, a na primedbu da ipak postoji sumnja na koruptivni lanac u tome, on kaže da „sumnje u javnosti postoje, ali da nisu potvrđene“.

- Nijednom pacijentu koji je upućen na pregled u privatnu ordinaciju Altamedika u Požegu taj pregled nije naplaćen. Ne kažem da neko nema želju da bude koruptivan i to je individualna stvar, ali i sistemska korupcija ne postoji u ZC Užice, tvrdi direktor.

On objašnjava da u Srbiji postoje samo dve firme za servisiranje skenera i jedna za servisiranje magnetne rezonance kojima se upućuju pozivi za otklanjanje kvarova.    

- Na osnovu izveštaja servisera o detekciji kvara, raspisujemo tender za javnu nabavku i, ako popravka košta milion i više dinara, plaća je Ministarstvo zdravlja, objašnjava naš sagovornik. Na pitanje da li je isplativije ulagati toliko novca u popravku skenera, koji se koristi od 2006. godine i na kome su kvarovi sve učestaliji, ili kupiti novi, on navodi da „stručnjaci smatraju da je isplativo ulagati u popravku, jer je u pitanju veoma kvalitetan skener, čiji je proizvođač kompanija General Electric“.

- Pokušaćemo da kupimo novi skener i za to imamo preliminarno razumevanje u Ministarstvu zdravlja, a sadašnji bi nam poslužio kao rezervni. Novi 64-slajsni skener košta oko 350.000 evra bez PDV, a 128-slajsni oko 170.000 evra više, navodi dr Božović i ističe da se „za skenere i magnetne rezonance tačno zna ko su serviseri i da oni održavaju isključivo aparate čiji su oni proizvođači i da odbijaju da održavaju aparate drugih prozvođača“. 

- Ipak, javne nabavke raspisujemo, a dešava se čak i da ih molimo da dođu, jer je problem u tome što u Srbiji ima malo takvih servisera, kaže direktor.

Na primedbu da je, na osnovu njegovih odgovora, moguće zaključiti da javne nabavke u ZC Užice protiču u idelnim uslovima, bez pritužbi na procedure i bez indicija na korupciju, on kaže da „ipak nije zadovljan postignutim rezultatima i da uvek može bolje“.

- Ne kažem da nema sumnji i da ne može bolje, ali mnogo toga smo uradili tokom protekle tri godine kako bismo poboljšali procedure javnih nabavki, učinili ih transparentnijima u skladu sa novim zakonskim odredbama. Kad god čujem sumnje u javnosti, proveravam ih sa ljudima koji su u ZC za to zaduženi i potpuno smo otvoreni za javnost, poručio je dr Miloš Božović, direktor te ustanove.  

Angažovanje kardiohirurga iz KCS

- Zahvaljujući saradnji sa KC Srbije, bivšim direktorom prof.dr Miljkom Ristićem i sadašnjim direktorom doc.dr Milikom Ašaninom, kao i direktorom kardiohirurgije doc.dr Svetom Putnikom, u ZC Užice je urađeno oko 60 operacija iz kardiohirurgije. Kardiohirurzi ne naplaćuju svoje usluge, a mi im obezbeđujemo prevoz i hotelski smeštaj. Troškovi prevoza i šest jednokrevetnih hotelskih soba za njih, za šest uzastopnih vikenda, bili su 100.000 dinara, ali to nije platio ZC Užice, već privrednici iz Užica, Kosjerića i Priboja, tako da te usluge se ne evidentiraju kao javna nabavka, objašnjava dr Božović.

Pomoć donatora

Dr Božović potvrđuje utisak o tome da deo zdravstvenih usluga ZC Užice ne bi mogao da ponudi bez donacija lokalnih samouprava, privrednika, donatora iz zemlje i inostranstva, ali i građana. - To je pozitivna i veoma poželjna reakcija svih lokalnih samouprava, građana i pravnih lica u Zlatiborskom okrugu i na tome smo im veoma zahvalni, kazao je i dodao da se te donacije evidentiraju i da su informacije o tome dostupne javnosti.

                                                                    

   

 

 

 

 

 

Koalicije